כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם נפגעים – חבלות של ממש:
היית מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים? סביר להניח כי לזירת התאונה יגיע בוחן תנועה ממשטרת ישראל ולו המומחיות, לאחר שיבצע מספר פעולות חקריה, לקבוע מי הגורם האחראי לתאונה או במילים אחרות מי אשם בתאונה.
חשוב לציין כי בפקודת התעבורה אין הגדרה למונח "נפגעים" תאונות דרכים נחלקות למס' סוגים בהתאם לתוצאות התאונה:
תאונת דרכים מסוג נזק בלבד (נ"ב): בדרך כלל בתאונות מסוג זה משטרת ישראל לא תפתח בחקירה ולרוב די בהחלפת פרטים והסדרת הנזקים שנגרמו ע"י חברות הביטוח של הצדדים, חשוב להדגיש שבכל מקרה קיימת חובה דיווח למשטרת ישראל על כל תאונת דרכים שבה הייתם מעורבים והיא זו אשר תחליט אם יש לפתוח בחקירה ואם לאו
יחד עם זאת כאשר לתאונת הדרכים נלווית עבירת תעבורה חמורה כגון: נהיגה בשכרות, נהיגה ע"י בלתי מורשה לנהיגה, נהיגה בזמן פסילה וכו' משטרת ישראל בהכרח תפתח בחקירה ואף יוגש כתב אישום חמור ע"י התביעה המשטרתי
תאונת דרכים שבה נפגע אדם: בתאונות דרכים מסוג זה לרוב משטרת ישראל תפתח בחקירה כאשר הגורם לתאונת הדרכים הינו גרימת תאונה תוך ביצוע עבירת תנועה כגון: אי ציות לרמזור אדום, אי ציות לתמרור עצור, אי מתן זכות קדימה, סטייה מנתיב נסיעה וכו'. במקרים אלו לרוב המעורבים בתאונה נפגעו באופן קל ולא נגרמה להם חבלה של ממש כגון, שבר, חתך וכו'.
יש לציין כי במקרה של תאונה מסוג זה וכאשר עבירת התנועה שגרמה לתאונת הדרכים מנויה בתוספת הראשונה או השנייה לפקודת התעבורה – תהיה צפוי לעונש פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שלושה חודשים לפחות לצד עונשים נלווים.
תאונת דרכים שגרמה לחבלות של ממש: בפקודת התעבורה אין הגדרה למונח "חבלות של ממש" ולמעשה לאורך השנים בתי המשפט דנו בסוגיה מה ההגדרה של חבלה של ממש – אדם שנפגע בתאונת דרכים ונגרמו לו חבלות כגון, שבר באחד מאברי הגוף, חתך שנתפר, קרע, פגיעת ראש שגרמה לאשפוז ועוד.
המחוקק קבע כי מי שגרם לתאונת דרכים ובה נחבל אדם חבל של ממש צפוי לעונש מימנום של 3 חודשי פסילת רישיון נהיגה.
אנו רואים כי המחוקק בחר להחמיר עם נהגים שגרמו לתאונת דרכים שה נחבל אדם חבלות של ממש וקבע עונש מימנום לעבירה מסוג זה – הכוונה היא כי עונש הפסילה יהיה לפחות 3 חודשים וככל ותוצאות התואנה חמורות יותר כך מתחם הענישה והעונשים הצפויים יהיו חמורים יותר ויכולים להגיע לפסילת רישיון נהיגה לתקופה של מס' שנים ואף לעונשי מאסר בפועל.
חשוב לציין כי על בתי המשפט לבחון את דרגת הרשלנות של הנהג שגרם לתאונת הדרכים ולא רק את רף החבלות שנגרמו כתוצאה מהתאונה.
התביעה המשטרתית משתמשת בשתי הוראות חיקוק כדי לקבוע את דרגת הרשלנות כאשר מיוחסת עבירה של נהיגה בחוסר זהירות בניגוד לתקנה 21 (ג) לתקנות התעבורה, ההנחה היא שמדובר בדרגת רשלנות נמוכה וכאשר מיוחסת עבירה של נהיגה בקלות ראש, ההנחה היא שמדובר בדרגת רשלנות גבוה או בינונית.
לתביעה המשטרתית קיימת הפריווילגיה לבחור את סעיפי האישום ואין הגדרה בספר החוקים מתי יהא זה נכון לייחס עבירה של נהיגה בקלות ראש או נהיגה בחוסר זהירות, עם זאת במרוצת השנים בתי המשפט דנו פעמים רבות בסוגיה וקבעו כללים מסוימים ועל התביעה המשטרתית לפעול בהתאם לאותם כללים.
הייתם מעורבים בתאונת דרכים שבה נחבל אדם, פנו מיד לעו"ד תעבורה המתמחה בתאונת דרכים, פניה מקודמת יכולה לשנות את גורל התיק ולפעמים את גורל חייכם.
פעמים רבות תיעוד זירת התאונה וייעוץ משפטי לפני מסירת הגרסה לשוטר יכול להיות ההבדל בין זיכוי להרשעה ובין סגירת התיק ללא הגשת כתב אישום לבין הגשת כתב אישום וניהול משפט מורכב.